Behöver du kontakta någon angående en skadeanmälan?
Munhälsa är viktigare än du tror
Att motion, en bra kost och återhämtning är viktigt för hälsan, vet många. Men visste du att en god munhälsa inte bara är bra mot karies utan kan påverka välbefinnandet i stort?
– Munnen är en bra indikator på hur resten av kroppen mår, säger Sofia Sjölund på Nyfahlers tandläkare i Mariehamn.
Klockan är lite över fem och tandläkarna Sofia Sjölund och Arbereshe "Beshi" Zekaj tar emot mig i kafferummet med gott humör. De har just slutat för dagen och har haft många patienter under eftermiddagen i tandläkarstolen.
Du behöver dina tänder varje dag – när du skrattar, äter och pratar – och hål i tänderna, tandsten, dålig andedräkt och tandlossning kan både bli dyrt och smärtsamt.
Det vet Sofia och Beshi som i sin vardag ser det mesta.
– Ta hand om era tänder, säger Sofia med en uppmanande tandläkarröst. Det är mycket viktigare än man tror – för hela kroppen!
– Forskning har visat att dålig munhälsa kan utgöra en riskfaktor vad gäller till exempel hjärt- och hjärninfarkter och andra allvarliga sjukdomar, fortsätter hon. En inflammation i munnen kan också via blodcirkulationen sprida sig i kroppen. Till exempel kan en tandköttsinflammation vara helt symtomfri, men om tandköttet är helt inflammerat är det lika allvarligt för kroppen som att ha ett annat öppet sår.
Diabetes kan upptäckas i munnen
Hur ska vi då ta hand om våra tänder? Alla har vi väl fått en tillsägelse av tandhygienisten att vi måste börja använda tandtråd eller tandstickor och Beshi är av samma synpunkt.
– Många slarvar med det, men det är jätteviktigt att skydda tandköttet genom att rengöra ordentligt mellan tänderna. Bakterierna som lätt samlas där omvandlar överblivna matrester och socker till syror som orsakar hål i tänderna och sjukdomar i tandköttet.
– Vi brukar rekommendera 2 x 2 x 2-regeln. Alltså att borsta tänderna två gånger dagligen med 2 cm tandkräm i två minuter och rengöra mellan tänderna med tandtråd eller tandsticka varje dag.
– Dessutom att använda fluorsköljning, flikar Sofia in. Det stärker tändernas emalj.
Hon berättar att det görs mycket forskning nu om munhälsans betydelse för vår hälsa.
– Läkarna har börjat se flera samband mellan problem i munnen och andra sjukdomar. Dessutom vet vi att munnen är en god indikator på hur kroppen mår. Tidiga symptom av diabetes och reuma kan exempelvis många gånger diagnostiseras i tandläkarstolen.
Ännu en orsak varför det är viktigt att ha regelbunden kontakt med tandvården.
Se upp för att bita ihop tänderna för mycket
Ett annat växande problem för vårt välmående kopplat till tänderna och munnen är tandgnissling.
– Det är ett jättevanligt, säger Sofia.
Spända käkar kan orsaka svår smärta, slita på tänderna och även påverka sömnen.
– Vi tandläkare kan ta fram en bettskena som skyddar tänderna och även lindrar symptomen. Dessutom ges även ibland botulininjektioner i tuggmusklerna. De gör att man inte biter ihop käkarna lika hårt och lindrar smärtan från detta.
– Det är även viktigt att på dagtid tänka på att man inte sitter och pressar samman tänderna. Övre och undre tandraden ska bara röra vid varandra när vi tuggar, säger hon.
Klockan ute i receptionen plingar till och det är dags att packa ihop. Ett sista råd?
Beshi skrattar och säger sedan: – Flossa!