Behöver du kontakta någon angående en skadeanmälan?
Fem tips för en hälsosam nystart
Tillhör du gruppen ”åh, så skönt att komma tillbaka in i rutinerna”, eller befinner du dig i läger ”hjälp – det är vardag igen” efter att sommaren och semestern har tagit slut? Oavsett är det en perfekt tid att etablera nya livsstilsvanor som ger dig mer glädje och energi. Här är fem starttips!
Efter sommaren och semesterns lata dagar är det oundvikligt att det kommer en vardag igen. Deppigt för vissa, särskilt som det för de allra flesta dröjer till nästa längre ledighet, medan andra känner sig fulladdade och redo för en nystart under hösten.
Att med jämna mellanrum vilja göra en omstart och leva lite mer hälsosamt är en positiv signal som du gör klokt i att ta vara på. Men ta en förändring i taget, även om du verkligen tror att det är nu du ska få till allt; bättre mat och sömn, mer träning och mindre stress.
Risken med att nystarta på alla fronter är att du går ut för hårt och därför snabbt trillar tillbaka i gamla hjulspår igen. Ta i stället små, små steg på vägen mot fler friska dagar. Det ökar chansen till livsstilsförändringar som håller i längden.
Här listar vi Ömsen Hälsas bästa nystartstips!
Det är sällan smart att rivstarta efter en längre ledighet, inte heller att förändra alla sina livsstils(o)vanor på en och samma gång. Ha rimliga förväntningar, rannsaka och prioritera. Gör en plan för vad du vill åstadkomma, där du listar dina mål, men även delmål. Boka in regelbundna avstämningar med dig själv, och revidera planen vid behov. Ta hjälp av Ömsens hälsocoach eller testa en app som kan hjälpa dig att nå dina målsättningar.
Att äta hälsosamt ska vara gott och kul, inte ge upphov till skuldkänslor. Så strunta i att hoppa på ännu en trendig löpsedelsdiet i hopp om en ”quick fix”. Varken kolhydrater eller fett är farligt, däremot mår kroppen bra av kvalitetsmedvetna val. Som att välja grovt och fiberrikt bröd före vitt och flytande/mjuka fetter framför hårda. Ät med ögon och satsa på frukt och grönt i regnbågens alla färger. Men framförallt – jobba på att hitta en sund och tillåtande inställning till mat, för det är du värd.
Ta vara på nystartsandan och prova en ny träningsform. Överraska dig själv! Lärde du dig aldrig att crawla som ung – anmäl dig till en crawlkurs. Taskigt lokalsinne? Gå med i en orienteringsklubb. Eller testa något annat. Dans, tennis eller paddling kan ju faktiskt visa sig vara just din grej. Fånga dagsljuset. Promenera raskt på lunchen, om så bara 5 minuter. En stegräknare kan sätta fart på motivationen. Regelbunden fysisk aktivitet är en riktig humörhöjare!
Social jetleg är ett begrepp som vissa drabbas av i samband med helg och längre ledighet. Sena kvällar i goda vänners lag, kanske tillsammans med ökat alkoholintag, gör att du inleder en ny vecka med seg hjärna och sömnunderskott. Det är lätt att falla för frestelsen att ta en tupplur antingen under arbetstid eller när man kommer hem. Gå i stället och lägg dig i tid, och gå upp när klockan ringer. Efter några dagar har kroppen vant sig – försök sedan hålla dig till dina nya sovrutiner inom en timmes marginal hit och dit. Vardag som helg.
Under hektiska perioder i livet är det extra viktigt med återhämtning. Lägg in små, små medvetna pauser under dagen. Drick ditt kaffe i lugn och ro, stirra ut genom fönstret, ta en tankepaus på toaletten eller ta 3–4 riktigt djupa, långsamma andetag. Syftet är att flytta fokus från det du håller på med. Det hjälper dig att varva ner och gör dig bättre rustad vid stresspåslag.