Joel Lindholm

“Jag blir en lyckligare människa – av att se hur allting växer”

Joel Lindholm från Nykarleby bärgade hö med sin morfar redan när han var sex år gammal. Men senare blev det lägenhetsliv under några år, utan varken balkong eller trädgård.  Tills han flyttade till Västernäs i Mariehamn och han fick idén att skaffa en kolonilott på Espholm. 

Det är en speciell känsla av tillfredsställelse som sprids i kroppen när ett litet frö som du har planterat växer och blir till en stor 15 kilos pumpa. Joel Lindholm har nu bott ett par år i den blåa huset med en trädgård, precis så vildvuxen som han vill ha den, i Lemland.

Timjan, lila syrén och hallonbuskar. Första året var det en ständig överraskning att se vad som under årets lopp skulle dyka upp i trädgården. Nu har han planer och uttänkta trädgårdsrum på gården. Dessutom en hel del funderingar kring vad han årligen ska fokusera på när det gäller hans olika planteringsprojekt.

Det är nämligen viktigt för Joel att trädgården fortsätter vara en källa till avkoppling och kreativitet och ingen stress –  även om han ibland kan bli så besatt att han ställer sig och vattnar odlingarna mitt i natten när han kommer hem från jobbet som barmästare på Indigo. Men vad kan man annat göra än när det är så ljust ute och trädgårdsintresset fortsätter sig växa sig större och större?

– Det är otroligt avslappnande att gå runt och påta och hålla på. Bra träning är det också för kroppen. Det blir ju en hel del lyftande och att gräva. Att skapa allting, få vara kreativ och se hur allting växer. Det är det som ger mig tillfredsställelse, säger Joel och tittar vänligt på mig genom de runda, små glasögonen. 

Kryddor som smakförhöjare och dekoration

Han får frågan var intresset kommer ifrån. 

– Det var en kompis till mig som gav mig idén och övertalade mig att börja med en kolonilott på Espholm. 100 kvadrat odlingsbar mark för 40 euro per år fick jag. Helt otroligt. Det roliga var att strosa runt och prata med de andra odlarna. En kvinna i 80 årsåldern lärde mig allt om vilda örter och ätliga blommor. Något jag bygger vidare på än idag.

Joel är utbildad båtbyggare med började utbilda sig inom hotell-och restaurangbranschen när han flyttade till Åland. 

– Jag ville jobba mer med människor och redan första sommaren på ÅSS drogs jag allt mer till bartender-sidan av jobbet. Jag tycker om att testa mig fram och hitta nya smaker. Örterna här hemma i trädgården hjälper mig med det. Jag smakar och provar mig fram och använder dem både som ingredienser i drinkar och till dekoration. 

Nuförtiden satsar han även mycket på bärbuskar och på att göra sirap av krusbär, vinbär och hallon. 

– Det blir otroligt gott i drinkar. Rabarber också. Visste du att exempelvis stjärnanis är jättegott i rabarbersaft? Ett syrligt rabarbervatten, som du får till av att enbart koka sönder rabarbern i lite vatten, kan även fungera lika bra som citron och lime i drinkar, tillägger han och visar upp en trätunna intill husknuten där han planterat olika sorter av mynta: jordgubbig, pepprig, sötare. 

– Plocka lite av varje och du får till den mest perfekta mojiton. Jag brukar låta mina gäster välja bladen själva och sedan blandar jag ihop drinkarna. Blir det mynta över, torkar jag den och använder som te på vintern. 

Myskmadra - en växt som trivs i skuggan och som smakar lite kanel.

Ge omtanke och få samma sak tillbaka 

Vi promenerar runt i trädgården. Joel lyfter på buskar och trädgrenar, pekar och ber mig att smaka på olika örter och kryddor. 

– Vet du vad det här är? Jo, det är myskmadra. En växt som trivs i skuggan och som smakar lite kanel. I Tyskland brukar man använda den som krydda i viner. 

Han har många olika experiment på gång. 

– Här försöker jag odla bönor. Italienska. De blir riktigt goda, bara du steker dem lätt. 

– Det här fikonträdet kommer från Danmark och ska tåla minus 20 grader. Och det här valnötsträdet har fått det av en kund. Det bästa dricksen någonsin.

– Och titta här! Detta är ett persikoträd. Smaken på frukten är strävare och bittrare, men jag gillar det. 

Hans entusiasm är svår att dölja. 

Hur han ska hinna plocka körsbären innan fåglarna tar dem, gör honom däremot bekymrad. Ifjol satt han upp ett nät, men då fastnade en björktrast i det. Något han absolut inte vill att ska hända igen. 

Närheten till naturen, att göra odlingen så naturlig som möjlig och använda sig av naturens kretslopp är viktigt för Joel. Och kanske är det även det som är själva grejen med trädgård. Att med omtanke ta hand om naturen och få samma sak tillbaka. 

– Jag gillar den vildvuxna stilen i en trädgård och låter gräset växa sig långt. Sedan slår jag gräset med lie och marktäcker mina odlingar med höet som ger jorden näring. 

Joel drar efter andan och svarar på en tidigare fråga: 

– Jo, jag är tror att trädgårdsliv är bra för hälsan. Jag, i alla fall, blir en lyckligare människa – av att se hur allting växer, säger han. 

Därför är trädgårdsarbete bra för din hälsa

Du blir lyckligare

Trädgårdsskötsel och att vara i trädgården har visat sig vara särskilt bra när du lider av psykisk ohälsa. Idag används trädgårdsarbete som terapi, s.k. trädgårdsterapi, för att läka depression och utmattningssymptom. Oftast räcker det att bara vara i trädgården för att du ska börja må bättre. 

Du sänker din stressnivå

En holländsk undersökning visade att de som ägnade sig åt trädgårdsskötsel istället för att läsa en bok sänkte sitt kortisol – det hormon som automatiskt ökar när vi är stressade. De hade även lättare att lösa problem efteråt och uppgav att de kände sig gladare och mindre påverkade av stress.

Du får starkare immunförsvar

När vi vistas utomhus utsätts vi automatiskt för solljus och kroppen tillverkar D-vitamin. D-vitamin är bra för ditt immunförsvar. Och liksom jorden innehåller ämnen som gör dig gladare, innehåller den också immunförsvarsstärkande ämnen. De hälsofrämjande ämnena finnas i Mycobacterium vaccae, en bakterie i jorden. 

Du sänker ditt blodtryck

Kombinationen av ökad vardagsmotion och minskad stress har en stärkande effekt på ditt hjärta. På så sätt gör trädgårdsarbete, enligt en svensk studie, att risken för hjärtattack och stroke minskar, speciellt om du är över 60 år.

Du får näringsrik mat

Studier tyder på att du som odlar din egen mat äter mycket frukt och grönt, att du på det viset har en hälsosam livsstil när det kommer till mat. Att odla och äta din egen mat innebär likaså att den mat du äter är mer näringsrik än den du köper i matbutiker.

Du håller dig i fysisk form

En timme i trädgården med allt vad det innebär av att böja sig, lyfta, kratta och gå – motsvarar mer träning än en rask promenad på samma tid. Det visar en studie av amerikanska CDC.

Joel Lindholm

Ålder: 33 år
Yrke: dryckeskonstnär, barmästare på Indigo
Familj: sambo och två kattor
Intressen: litteratur, politik, filosofi och trädgård

Ålands 100-Cocktail

För cirka 10 personer

Ingredienser 
200 gram rabarber
200 gram honung
2 dl vatten 
1 tsk fänkålsfrön 
1 liten nypa salt. 
Torr äppelcider

Gör så här: 
Hacka upp rabarbern. Tillsätt vattnet. I med fänkålsfröna. Låt sjuda i cirka 10 minuter tills rabarbern blivit mjuk. Sila sedan rabarbern så att endast vätskan är kvar. Tillsätt en nypa salt och honungen till vätskan. Värm upp alltsammans igen tills de smält samman och ta sedan bort från spisen för att svalna. 
Nu är det dags att servera drinkarna. Till varje cocktail, använd ungefär cirka 2-3 cl av rabarbersirapen. Fyll på med äppelcider. Rör om. Klart. 

 

 

Fler artiklar