Behöver du kontakta någon angående en skadeanmälan?
Hjälp – hur får man barn som sover?
Småbarnsåren är en ljuvlig tid, men det är också en tid då sömnen ofta blir lidande för dig som förälder. Ömsen Hälsas vårdcoacher får många frågor om barn och sömn, om vad som är normalt och hur man hjälper till att etablera goda sömnvanor. Här är några tumregler.
Precis som oss vuxna är alla barn olika och behöver olika mycket sömn, även om det finns rekommendationer för olika åldrar. Ett nyfött spädbarn sover exempelvis ofta mellan 15 och 18 timmar per dygn – dock inte nödvändigtvis nattetid – medan en tioåring behöver mellan tio och elva timmars sömn.
Alla barn är alltså unika, därför är viktigt att hitta rutiner och lösningar som passar just ditt barn och just din familj. De flesta föräldrar upplever att deras barn strular med sömnen i olika perioder, även de barn som brukar sova bra. Trösten är att det brukar rätta till sig, vilket kan kännas bra att veta när sömnbristen är som allra mest påtaglig.
Viktigt med rutiner
Vi människor lär oss genom upprepning. Tydliga rutiner hjälper därför små barn att lättare veta när det är dags att sova. Nyfödda barn har en oregelbunden dygnsrytm som främst styrs av hunger och mättnad. Då är det svårt att bygga upp rutiner, och det är onödigt att börja leta efter problem när allt egentligen är precis som det ska. Låt i stället det nyfödda barnet sova när det behöver. Sedan, runt tre till sex månader kan rutiner införas så smått.
För att både små och större barn ska kunna somna bör de vara lagom trötta. Det gäller alltså att påbörja nattningsrutinerna innan barnet är övertrött.
Inled med att förbereda ditt barn inför natten på samma sätt och vid samma tid varje kväll. Gör kvällsrutinen till något lugnt och mysigt. Efter kvällsmålet varvar ni ner tillsammans genom att lugnt byta blöja (utan att busa och blåsa på magen), sätta på pyjamas, borsta tänderna och, när barnet ligger i sängen, sjunga en sång eller ett par, gärna samma varje kväll. När barnet är stort nog passar det bra att lägga till en lagom sömngivande saga.
Sitt kvar bredvid barnet och lugna det om det gråter. Lägg handen på barnet och smek, gunga eller klappa lätt. Gnola vaggsången. Om barnet fortsätter att gråta, ta upp och vyssja det en stund. Barn är känsliga för stämningar och stress smittar av sig. Det är därför viktigt att även du som förälder tycker om rutinerna och låter dem ta den tid som behövs.
Nappar och snuttefilt
Många barn vill ha napp eller tumme när de ska sova. Om det är napp som gäller, ha gärna flera i beredskap ifall den skulle ramla ut under natten och barnet vakna till.
En del barn vill ha en ”snuttefilt” av något slag att fingra och snusa på. Ibland blir du som förälder snuttefilten, vilket kan bli krävande i längden, så försök erbjuda andra alternativ och turas om att ”ta nätterna” om ni är två som kan dela på dem.
Vakna på natten
De flesta små barn upp till ungefär fyra månaders ålder vaknar och blir ammade eller flaskmatas med bröstmjölksersättning även på nätterna.
Det går självklart bra att amma eller flaskmata även lite större barn på natten, men från sex månaders ålder brukar de inte behöva något nattmål så länge de går upp tillräckligt mycket i vikt. Däremot behöver de fortfarande mycket närhet, vilket kan vara en anledning till att de vaknar på natten. Dessutom har spädbarn korta sömncykler. Det betyder att barnet är på gränsen till vaket tillstånd flera gånger under natten och ofta gnäller och gråter lite.
En del barn somnar om av sig själva, för andra räcker det att man stoppar in nappen. Men vissa barn vaknar helt och behöver då hjälp för att kunna somna om. Som förälder är det då lätt att göra misstaget att förstärka vakenheten genom att ta upp barnet och börja pyssla om det. Försök att i stället trösta barnet med smekningar och närhet. Se också till att kvällsmålet är tillräckligt kraftigt så att barnet inte vaknar av hunger.
Samsova eller inte
Det var inte länge sedan det lilla spädbarnet låg inne i mammas mage och den tryggaste platsen även efter födseln är därför föga förvånande hud mot hud med en förälder. Många spädbarn somnar lättast intill sina föräldrar och många föräldrar tycker att det är både praktiskt och mysigt att ha barnet i sängen. En bra och trygg lösning för barnet kan vara att ställa barnets säng intill föräldrasängen. Då kan du som mamma amma barnet i din säng under natten och sedan lägga över det i den egna sängen. När barnet kan vända sig själv kan det sova i föräldrasängen men var noga med att det inte kan få ditt täcke över ansiktet.
När barnen blir större kan det blir besvärligare (framför allt för dig som förälder) att sova i samma säng. Barnen kanske sparkar, tar spjärn och tränger ut dig på kanten. Om din sömn blir lidande kan det vara läge att göra något. Man kan till exempel komma överens med barnet om att det är okej att lyfta över det till den egna sängen när han eller hon väl har somnat. Eller man kan gemensamt göra upp en plan för hur barnet ska kunna somna i sin egen säng och testa stegvis. Eller så skaffar ni helt enkelt en bredare säng. Det viktigaste är att barnet känner sig tryggt.
Om både du och barnet sover bra tillsammans behöver ni inte ändra på något. Perioden när barn vill sova hos sina föräldrar kan variera, men den går alltid över. Ingen 30-åring sover i sin mammas eller pappas säng.
Funderingar kan oroa
Det brukar gå bra att hålla fast vid de rutiner ni etablerat även när barnet blir lite större. Men i takt med att barnet växer och upptäcker världen får det nya intryck som kan påverka sömnen. Att börja förskola eller skola är en stor händelse liksom att få ett syskon. Barnet har kanske via sagor eller tv kommit i kontakt med monster eller annat som skrämmer. En del barn börjar fundera över döden.
Det är viktigt att de får möjlighet att tala om detta och behovet uppstår ofta just vid sängdags. Försök att runda av dagen genom att uppmuntra barnet att ta upp olika funderingar lite tidigare, kanske vid middagen eller vid kvällsbadet och tandborstningen.
Skärmfritt en timme före sängdags
Trötthetshormonet melatonin produceras på natten när vi sover, eller om vi är i mörker länge. Melatoninet slutar produceras om vi är utomhus på dagen när det är tillräckligt ljust.
Genom att vara ute i dagsljus på dagen och ha det mörkt på kvällen och natten hjälper vi kroppen att skilja på dag och natt. Barn som vistas mycket utomhus i dagsljus har därför lättare att blir trötta till kvällen och falla in i en bra dygnsrytm.
Även det blå ljuset från tv, surfplattor och mobiler minskar utsöndringen melatonin och det blir svårare att somna. Därför brukar både barn och vuxna rekommenderas att undvika skärmar en till en och en halv timme före sänggåendet.
Man bör också dämpa belysningen i barnen sovrum, men lämna en nattlampa tänd eller dörren på glänt om barnet inte vill ha det helt mörkt. Sist, men inte minst, sängen ska vara en trygg och mysig plats för barnet. Det får aldrig bli ett straff att gå och lägga sig.
Källor: 1177.se, Nyhetsmorgon i TV4 (intervju med psykologen Helena Kubicec Boje), svenska.yle.fi (intervju med Juulia Ukkonen, barnmorska och expert vid Väestöliitto) samt boken ”Lite trött bara, annars bra: Hur du överlever sömnbristen under småbarnsåren” av Mirijam Geyerhofer.
Förstagångsföräldrar har många funderingar och frågor, de undrar hur det ska vara och vill få en fingervisning om att de är på rätt väg.
Jonna Breider Fogelberg, vårdcoach Ömsen Hälsa