Behöver du kontakta någon angående en skadeanmälan?
Hälsa på persiska
I många år har familjen bakom Puneh Oriental tagit med ålänningarna till världens alla hörn med sitt sortiment av kryddor, nötter, teer med mera. Men hur ser de själva på mat, matkultur och hälsa? Vilka örter, teer och mat ser de till att få i sig när kroppen är i obalans och vad är den persiska kulturens hälsofilosofi? Vi har pratat med Azam Alam och hennes son Jouya Shafiei.
Gästfrihet, säger Azam Alam igen. Hon betonar det ordet ofta som en grundpelare i den persiska kulturen. Det finns en stolthet i att kunna dela med sig till andra vad man själv har och det rymmer många handlingar i själva ordet; tålamod, öppenhet och att ta sig tid att lyssna på andra människor.
Hälsa då. Vad är det på persiska? Har gästfrihet även någonting med det att göra?
– Ja, absolut. Och maten, maten, maten. Allting i vår kultur är fokuserat kring mat och självklart går då även vägen till hälsa genom den, säger Azam vänligt och tillägger:
- Det är väldigt viktigt för oss att dela med oss av bra mat och att ingen gäst går hungrig hem från en middag.
Färsk frukt och örter
Många ingredienser inom österländsk matlagning har på senare år blivit populär hälsomat i väst, flikar Jouya Shafiei in och räknar upp: ingefära, gurkmeja och andra örter.
Jouya är Azam Alams son, som nu även jobbar i familjebutiken Puneh i Maxinge. Uppvuxen på Åland med persiska föräldrar, står man med fötterna i två olika matkulturer, konstaterar han. När han får frågan vilken matkultur han upplever som mest hälsosam skrattar han. Det är svårt att göra en sådan bedömning. Sist och slutligen handlar hälsa mycket om varje individs enskilda inställning till sin kropp och hur man tar hand om den.
I den persiska kulturen äts mycket färsk frukt och örter. Teer är även viktigt. Ris och grytor. Och yoghurt.
– Den persiska matkulturen sågs nog mer som annorlunda förr, säger Jouya. Nu är allt mer globalt. När vi kom till Åland hade få en bredare uppfattning kring vad curry är. Det bara gav färg till kyckling eller ris och yoghurten var söt och mjölkig. Chili gick knappt att få tag på. Nu finns alla möjliga sorters yoghurt i vanliga livsmedelsbutiker och även fermenterade matprodukter från öst.
Små stunder för hälsan
När Jouya pratar om hälsa handlar det om vad vi får i oss. Kost är hans stora intresse: att äta sunt och bra och hitta de rätta livsmedlen.
Men hans mamma Azam vill även få in en annan aspekt. Hon tänker även på själens hälsa och säger att den är lika viktig. För kropp och själ hör samman.
– För mig är det viktigt att mat och upplevelsen av mat är bra för själen. Då mår även kroppen bra.
Hon ler stort och betonar varje ord: jag pratar om gästfrihet igen.
– Att äta någonting gott tillsammans. Ta tiden att göra det i lugn och ro. Varva ner, inte tänka på sig själv och ha fokus på andra. Det är bra för själen. Att dela med sig av det man har.
– I Iran fikar vi inte så mycket och äter godis, utan vi dricker te, äter nötter och färsk frukt och ser till att få sådana stunder tillsammans. Bara en liten sådan stund kan hjälpa oss att må bättre.
Mamma som husdoktor
Azam är uppvuxen i södra Iran. Där växer många örter och kryddor vilt ute i naturen och hennes mamma lagade ofta sina egna blandningar när någon i familjen var sjuk.
– Hon var som vår husdoktor. Både släktingar och grannar kom med sina bekymmer och hon malde örter, kokade vatten och bryggde olika teer. Och lyssnade.
Kummin anses vara bra. Även fänkål och ingefära. Ofta utblandat i hett vatten med karamelliserat socker eller honung.
– Första gången min mamma kom och hälsade på oss här på Åland hade hon med sig en hel del ört-och kryddblandningar till oss bland annat Puneh, som är en vild växt variant av mynta, därav namnet på butiken, säger Azam.
– Den var bra mot magbekymmer, förkylningar. Ja, allt.
Maten som förenar oss
För Azam är mat även en bro mellan kultur och människor. Ett sätt att hitta ett sammanhang i en ny värld.
– Vi är alla människor och vi alla behöver kärlek.
– I Turkiet hade vi ingen familj, men våra grannar blev som våra släktingar. Fastän vi kom från olika länder och inte kunde språket, gjorde vi oss förstådda genom kroppsspråk och genom att bjuda in varandra och laga mat tillsammans.
På Åland har familjen fått vänner via butiken.
– Jag tror alltid på matens effekt. Både på våra relationer och vår hälsa, säger Azam och ler.
Mammas Huskur mot förkylningar
1 bit hackad färsk ingefära
1 hackad apelsin
1 hackad lime
1 bit hackad färsk gurkmeja/1 tsk torkad gurkmeja
2 tsk honung
Gör så här: Ta bort skalen på apelsinen, limen och ingefäran, hacka alltihop och blanda ihop allt i en burk med lock och ställ in i kylskåpet. Ta sedan några gånger om dagen en matsked av blandningen i ett glas och häll över kokande vatten. Rör om och njut.