Behöver du kontakta någon angående en skadeanmälan?
Lek (mer!) med dina barn
Barn må ha spring i benen, men barn och unga rör på sig allt mindre. En negativ trend du som förälder har alla möjligheter att påverka. Att vara en frisk förebild och verka för ett aktivt föräldraskap är otroligt viktigt, menar barnsjukskötaren Jonna Breider-Fogelberg.
Som förälder eller vårdnadshavare är du den första, kanske den allra största, och viktigaste vuxna förebilden för dina barn. Som sådan har du makt att påverka deras levnadsvanor både på kort och lång sikt, inte minst ur ett hälsoperspektiv.
Att vara en sund förebild handlar bland annat om att uppmuntra till daglig rörelse och fysisk aktivitet. Kanske anser du att ditt barn rör på sig tillräckligt. Så kan det givetvis vara, men statistiken säger något annat. Undersökningar visar nämligen att barn rör på sig allt mindre, unga flickor mindre än pojkar och tonåringar mindre än yngre barn. Majoriteten av barn och unga över fem år når inte upp i rekommendationen om 60 minuters pulshöjande fysisk aktivitet per dag. Såväl barn som vuxna sitter dessutom still i alldeles för långa perioder, vilket i sig är en stark ohälsofaktor.
- Det är skrämmande och den negativa utvecklingen sker även här på Åland. Hur vi som föräldrar och vårdnadshavare förhåller oss till träning, motion och daglig rörelse är det som sätter de allra största spåren i våra barn, säger Jonna BreiderFogelberg.
Jonna har arbetat i flera år som sjukskötare på olika sjukhus i Uppsala och Stockholm, där hon också vidareutbildade sig inom barnsjukvård. När hon 2011 blev gravid med sitt första barn flyttade hon hem till Åland och har sedan dess jobbat på den privata hälso- och sjukvårdsmottagningen Medimar i Mariehamn. Träning och motion har alltid varit en stor del av Jonnas liv. Stillasittande ”administrationsdagar” är inte hennes grej, varken i jobbet eller på fritiden. I sin ungdom var hon bland annat aktiv som redskapsgymnast, i dag leder hon knattesprattelgympa för barn mellan 3–6 år en gång i veckan. Hon är också gruppträningsinstruktör i pilates, boxercise och Les Mills-programmet Tone på Avancia.
Hälsa för Jonna är att röra på sig så mycket det bara går, äta bra men god mat, sova gott och umgås med människor som ger energi. Sedan hon blev mamma har hon blivit ännu mer noga med att välja bort sådant som inte ger henne positiv energi. Om hon tidigare tränade för att få en snygg kropp, handlar träningen numera om något annat.
I dag tränar jag främst för att vara en stark, pigg och glad mamma. Då är det lättare att orka vara en bra förälder, säger Jonna.
Det går inte att ta miste på Jonnas brinnande hälsoengagemang, som hon har mycket tack vare de vuxna förebilder hon själv hade som barn.
- Ja, min mamma och pappa, men även mina mor och farföräldrar. Ingen av dem har någonsin suttit still i längre perioder och vi har levt mer ett uteliv än inomhusliv.
Äpplet faller inte långt från trädet, vilket Jonna i många fall kan se hos jämnåriga bekanta. Hur de på gott och ont har formats av sina föräldrar.
- Jag kommer ihåg hur vissa kompisars föräldrar var när man kom dit och åt mellis efter skolan. Om de låg på soffan och rökte en cigarett, som man ju gjorde på den tiden, eller om de stod och grävde i jorden eller höll på att bygga ett garage. För mig är det tydligt att såväl en aktiv som inaktiv livsstil går i arv.
Jonna Breider-Fogelberg arbetar även som vårdcoach för Ömsen Hälsa. Som sådan finns hon tillgänglig för försäkringstagarna längs hela vårdkedjan.
Vi ger stöd, råd och lotsar dig till rätt vårdexpertis. Vi följer upp vårdbesöken och har hand om skadeanmälan och ersättningar. Vi hjälper även till med resor, boende och bokningar av undersökningar på annan plats om det behövs, berättar Jonna.
Då Ömsen Hälsa vill inspirera till fler friska dagar, kommer försäkringstagarna att erbjudas en rad inspirerande events. Ett av dessa gick av stapeln under Åland Grönskar sista lördagen i maj, på äppelgården Öfvergårds i Tjudö. Jonna var så klart varit med på ett hörn.
- Vi byggde upp en hinderbana för alla barn under de blommande äppelträden. Där fick de prova på att krypa genom en höbalstunnel, inte nudda marken, hoppa säck, kasta prick med kottar, gå balansgång med mera. Det var riktigt lyckat, säger Jonna.
Jonna hör ofta föräldrar skylla på att de inte har råd att låta sina barn delta i olika aktiviteter, men fysisk aktivitet och rörelse har ingenting med plånboken att göra, anser hon.
- Hade jag bott kvar i Stockholm skulle jag inte ha råd att låta mina barn gå på någonting, men det hade inte hindrat mig från att aktivera dem!
Andra ursäkter till att inte aktivera sina barn är att man inte har tid, lust eller ork. Inte sällan just på grund av att man kanske har småbarn som sover dåligt och därför själv är trött.
- Jag tror att det är världens mest använda, men sämsta ursäkt! Att röra på sig i det dagliga livet är en grym hälsoinvestering, och en ännu större investering för dina barn. Att du visar att röra på sig varje dag, det gör man, säger Jonna bestämt.
För att få fart på sina barn säger Jonna ”gå ut och lek”, precis som hennes föräldrar alltid sa. Barnen svarar ofta att det är tråkigt, de vet inte vad de ska göra.
- Bra, svarar jag, för det är när man har tråkigt som man blir kreativ! Och det dröjer aldrig särskilt länge innan de är i full färd att klättra i ett träd, bygga en koja eller samla insekter, berättar Jonna.
Med familjens 14-åring är det lite svårare, och då har hon ett särskilt knep.
- Jag säger ”antingen hjälper du mig att diska, duka eller plocka ur diskmaskinen, eller så går du ut och leker med dina småsyskon”. Han har aldrig valt att hjälpa mig, haha.
Men till största delen aktiverar sig Jonna tillsammans med sina barn.
- Vi dansar, hoppar hopprep, studsmatta, spelar fotboll, cyklar, badar, gympar, åker skridskor och skidor... Det utvecklar barnen på alla möjliga sätt och vis; fysiskt, psykiskt, motoriskt, intellektuellt och socialt, säger Jonna.
Alla mår bra av att leka, och väldigt tidigt i barnens liv finns humorn och skrattet med. Det handlar inte om att vara proffs på saker, som förälder får man gärna misslyckas.
Föräldrar som är dåliga på att stå på huvudet är det roligaste som finns enligt barnen, testa får du se!
I april 2019 kom Världshälsoorganisationen (WHO) med de första internationella riktlinjerna gällande fysisk aktivitet för barn mellan 0–5 år. Precis som Jonna Breider-Fogelberg ger WHO rådet till föräldrar att leka betydligt mer med sina barn, för att de ska må bättre och växa upp till mer hälsosamma vuxna. Riktlinjerna syftar till att minska risken för att barn på sikt ska drabbas av fetma, diabetes och högt blodtryck, åkommor som inte sällan leder till en för tidig död. Enligt WHO bör barnens skärmtid kraftigt begränsas då det konkurrerar med den dagliga rörelsen.
- Vi har inget förbud mot skärmar i vår familj, men barnen kan inte bara gå och hämta dem. Det är vi vuxna som tar fram dem, och det är max en timme som gäller. Sedan kanske jag tar fram ett hopprep och så är vi igång igen, skrattar Jonna.
Aktiva tips för hela familjen
Det arrangeras många aktiviteter för barn, unga och familjer överallt på Åland. Jonna Breider-Fogelberg tipsar om ”Starka barn” som arrangeras för årskurs 1–4. Ett samarbete mellan Ålands idrott, kommunerna och lokala idrottsföreningar. Hon slår också ett slag för Folkhälsan som bland annat arrangerar simskolor, majblomsjippon, djungeldagar och yogaklasser. Flera andra organisationer och föreningar erbjuder också aktiviteter för hela familjen, exempelvis Dunderdans, Mariehamns gymnastikförening och Ålands judoklubb. Kommunsamarbetet Fritidsledarna på Åland är aktiva över hela ön, och annonserar ut kommande evenemang på sin Facebook-sida. Idrottsbanken är en annan aktör, som sköts av Ålands idrott, där ni helt gratis kan låna idrottsutrustning i syfte att ge fler människor möjlighet att testa olika idrotter.